Reklama
 
Blog | Filip Breindl

V časném světě není míru, nedejme se k spánku svésti

28. března uplyne 500 let od narození autorky výše uvedených slov. Vzhledem k vnějším okolnostem, které nás obklopují, se sluší je připomenout zvláště na počátku postní doby, čtyřicetidenní přípravy na Velikonoce.

Refrén mešní písně, kterou na Tereziin text zkomponoval Petr Eben, připomíná další podstatné prvky – „nesme kříž svůj, mějme víru, že nám pomůže jej nésti.“ V našem světě opravdu není míru, a to nemusíme hovořit o vzdáleném dění za několika hranicemi (ostatně ve skutečnosti ne tak daleko), ale také o mnohdy chybějícím pokoji v našich duších a srdcích. Zlo, které na sebe v poslední době v řadě případů na sebe bere velmi bestiální podobu, v nás budí oprávněné rozhořčení, děs i lítost, často však také daleko negativnější emoce – slepý vztek, nenávist, touhu po odplatě.

Svatá Terezie nás i po téměř tisíciletí vybízí k jinému přístupu – „k nebi vede cesta jistá těm, kdo prací každodenní následují věrně Krista v zápase a utrpení.“ Oproti mnoha lidem ve světě máme štěstí, že zápasy a utrpení, jimiž procházíme, mají daleko subtilnější povahu než tam, kde jde o život. Termín „práce každodenní“ sám o sobě naznačuje dlouhý proces, žádné překotné a okamžité výsledky. Opravdu se nemusí dostavit okamžitě a hmatatelně, to ale není důvod k rezignaci třeba na stálou podporu těch, kterým se ve světě děje bezpráví a třeba v současnosti nebudou moci velikonoční periodu prožít v bezpečí, s celou rodinou, natož doma. A ještě jeden pokyn od mystičky z Ávily dostáváme – „ještě dřív, než dojdem k Pánu, než nás k hodům lásky přijme, v bílém šatě nebešťanů už na této zemi žijme. Osvíceni božskou září, v srdci živé slovo Páně, s láskou v oku, s mírem v tváři pojďme s Kristem odhodlaně.“

Filip Breindl

Reklama