Reklama
 
Blog | Filip Breindl

Předvolební zamyšlení: Vedlejší efekty komunální kampaně

Běžně se o komunálních volbách uvažuje jako o způsobu, jak mohou občané ovlivnit složení obecních zastupitelstev, kampaň se pak považuje za příležitost pro prezentaci programů či vizí jednotlivých kandidátů. Do začátku hlasování zbývá jeden měsíc, už nyní však lze konstatovat, že výše uvedené definice nemohou vystihnout předvolební dobu v celé její barvitosti.

Věděli jste například, že mobilní aplikace dělíme na politické a apolitické? Aby to bylo ještě komplikovanější, tu apolitickou aplikaci nechala vyvinout politická strana, aby se propagovala, přestože v apolitické aplikaci žádná politická agitace není, možná je tam ovšem apolitická agitace.

Další vedlejší efekt: Občané kritizují častou nepřítomnost strážníků v lokalitách využívaných bezdomovci k občerstvení a mámení prostředků na občerstvení – typicky jde o významné přestupní uzly MHD. Teď na jedno takové místo shlíží v nadživotní velikosti nejen příslušnice Městské policie, ale i sám pan starosta, jenž se běžně pro samé vytížení do těchto lokalit také nedostane.

Když už jsme u tohoto pána, svůj program opřel o několik hesel, z nichž jedno hovoří o „městě s nejčistším mořem“, míníc přehradu na okraji. Minimálně pro okres Brno-město je to pravda a lze ocenit nejen kreativitu, ale také odvahu, s níž zavrhl obavy, že by někteří kverulanti mohli v souvislosti s přehradou poukazovat na zbytečně rozvířenou kauzu kolem nelegálních drobných stavebních úprav chaty druhého muže radnice u „nejčistšího moře.“ Litovat snad může jen toho, že kampaň vzniká s velkým předstihem a už se těžko podaří apelovat na voličovo srdce například aktuálním sdělením „město u lesů plných hub.“ Odvahu k vyrukování s poukazem na nedaleký kras „město u nejhlubší propasti“ snad příště projeví zdatní nástupníci.

Reklama

Ani tak starosta vyhráno nemá, protože z mnoha reklamních ploch se už usmívá dáma, která se nazývá starostkou, až by jednoho napadlo, zda se vůbec ty volby musí konat. Rozhodně by se nemělo konat hlasování o poloze nádraží, míní paní starostka – stejně je to odborná záležitost a neodborný pohled občanů, kteří pošetile trvají na dostupnosti stanice k městskému centru nebo alespoň návaznosti na MHD, celou věc jen zbytečně brzdí.

Přitom, jak říká pan starosta, „víme, že nádraží musí být důstojnou bránou do města.“ Nyní je tak důstojnou branou, že zahraniční turisté, kteří přijíždějí mezinárodními vlaky, snadno naše město zamění za daleko věhlasnější metropoli, například Tiranu či Dušanbe. Starosta nechce zůstat jen u toho, když píše, že „prioritním úkolem Městské policie bude stíhání vandalizmu, drobné kriminality (např. kapsářství), péče o bezpečnost občanů a pořádek ve městě s důrazem na problémové lokality (např. u hlavního nádraží).“ Je třeba ocenit, že na přípravu tak zásadní změny priorit a tím i celkového zaměření Městské policie stačila pouhé dvě starostova čtyřletá funkční období (samozřejmě něco zabere i implementace této novinky, ale to velkoryse přehlédneme). Kdo by pak trochu tápal v tom, komu vděčí za noční autobusové spoje MHD, tzv. rozjezdy od hlavního nádraží, nechť vyhledá web jedné strany, která je jistě jen nedopatřením v komunální i celostátní opozici. A když už jsme u těch revolučních změn, pan starosta má ještě jednu, po letošním létě skutečně přelomovou: „Budeme koordinovat výkopové práce tak, aby co možná nejméně narušily dopravu.“

Zkrátka – bude líp, i ve vaší městské části, jak nám sdělují nejen velkoryse zakoupené reklamní plochy, ale také samolepky na mnoha sloupech veřejného osvětlení – v tak velké době by jen hnidopich protestoval proti nelegálnosti takového výlepu. A jak bude líp? Prostě to zařídíme, je volič uklidněn vědomím, že nebude nucen k náročnému přemýšlení či snad dokonce vlastnímu podílu.

Předvolební čas nás všechny obohacuje, platí to i o češtině, která by bez kampaně velmi zchudla například o slovní spojení „chceme zejména realizovat páteřní systém cyklopruhů“. Ještě máme měsíc na to, abychom si tohoto krásného času užívali. Na konci nesmíme zapomenout rozdat ceny.

Filip Breindl