Reklama
 
Blog | Filip Breindl

Osvětimská výzva dnešku – střežit hranice lidskosti

Někomu může zevšednět pokyn často opakovaný u výročí spojeného s nějakou tragédií - že se z historie musíme poučit, jinak jsme předurčeni si ji zopakovat. U Osvětimi to zní skoro absurdně, copak bychom dokázali přihlížet, neřkuli sami působit podobná zvěrstva? To, co se děje kolem nás, naznačuje, že odpověď na tuto otázku nemusí vyznít zcela jednoznačně.

Naprostá ztráta lidskosti, která se projevila v osvětimské likvidační mašinérii, dodnes straší Němce, kteří si dobře uvědomují, že nešlo jen o komanda smrti, ale o celý systém dobře provázané frustrace, předsudků, nenávisti, lhostejnosti, naivity, ochotě uvěřit nesprávným lidem a dalších vlastností, které v kombinaci s neblahými okolnostmi nechaly propuknout kolotoč neskutečného zla. I v době po Osvětimi ve světě docházelo a stále dochází k hrubým atakům hranice lidskosti – a balkánské války v 90. letech ukázaly, že nemusí jít jen o geograficky a civilizačně vzdálené lokality.

Dnešní výročí dává silný apel politikům, náboženským vůdcům, médiím i dalším společenským složkám, vyzývá však také každého jednotlivce, aby uvažoval nad tím, jak ovládá svou frustraci, jak překonává předsudky, naivitu a nenávist, jak k sobě nechává promlouvat nesprávné lidi. Nezapomenout znamená střežit hranice vlastní lidskosti, pěstovat vlastnosti respektu, úcty, tolerance, ale také spravedlnosti, která velí postavit se zlu a příkoří, třebaže zdánlivě nezasahuje do naší osobní zóny.

Filip Breindl

Reklama