Reklama
 
Blog | Filip Breindl

Neopomeňme ani devítky v kalendáři

V končícím roce 2018 nás připomínka řady „osmičkových“ událostí zvala k přemýšlení nad naší historii a jejím vlivem do současných časů. I velmi stručný a neúplný pohled mezi kulatá výročí nového roku naznačuje, že bychom v tomto neměli ustávat, spíš naopak.

Stačí jmenovat blížících se 50 let od smrti Jana Palacha. Žádoucím bonusem debaty o něm by bylo konečné odstranění historicky nepřesného klišé „upálil se na protest proti sovětské okupaci“. Ta samozřejmě spustila onen sled událostí, ale prvotní Palachovou motivací bylo vědomí, že více než cizí tanky se na houstnoucí tmě ve vlasti podílí samotná rezignovaná společnost, zčásti už připravená na umlčování svědomí. Výmluvně to ještě ve stejném roce 1969 vyjádří srpnové události, kdy dočasně umístění sovětští vojáci nemusejí hnout prstem a veškerou brutální a krvavou práci odvede domácí policie, armáda a komunistické bojůvky Lidových milicí.

Někomu by se mohlo zdát samozřejmostí, že každý ví o takovém březnu 1939 či listopadu 1989. Ankety natáčené nejen mezi mladými lidmi během letošních výročí ale některými skličujícími výpověďmi a neznalostmi naznačují, že jakékoli množství informací o nacistické okupaci, Janu Opletalovi či sametové revoluci je více než žádoucí. Nanejvýš vhodné je také kolem 12. března zmiňovat, že tomu bude 20 let, co se naše země stala členem Severoatlantické aliance (polokulatých 15 let pak v květnu uplyne od vstupu do Evropské unie).

Najde se toho ovšem mnohem více – kéž v květnu znovu ožije příběh kardinála Josefa Berana, jehož vypovězení z vlasti trvalo i po smrti před 50 lety a ostatky do pražské katedrály dorazily teprve letos. Budeme-li v listopadu vyrážet na pouť k 30. výročí kanonizace svaté Anežky České, ještě se najde dost pamětníků, kteří budou moci výmluvně srovnat tehdejší cestu do Říma s tou dnešní. V prosinci pak uplyne 70 let od nevysvětlitelného pohybu kříže v číhošťském kostelíku …

Ne, rozhodně nevstupujeme do roku, v němž bychom si mohli dovolit opomenout důležitá kulatá výročí naší země. Zvláště když přímo či v důsledcích stále ovlivňují náš život. PF 2019!

Filip Breindl

Reklama