Reklama
 
Blog | Filip Breindl

Neodložíš – komunistické přikázání koaličním partnerům

Řeklo by se, že na dnešním jednání sněmovny o komunistickém návrhu zdanit finanční náhrady vyplácené církvím nelze hledat nic zvláštního – podle očekávání předlohu pomohly schválit hlasy širší koalice ANO, ČSSD, KSČM a SPD, podle očekávání tomu předcházela místy bizarní řečnická vystoupení některých zákonodárců, podle očekávání se stejně spoléhá na to, že s konečnou platností se k celé věci vysloví Ústavní soud. Některé detaily ale zajímavé jsou.

Sněmovna totiž také projednávala návrh Marka Bendy z ODS na odložení účinnosti zákona na rok 2021, aby měl Ústavní soud prostor k vyjádření ještě předtím, než finanční úřady vyměří církvím daň. Trochu překvapivě tato iniciativa nedávno získala souhlas rozpočtového výboru sněmovny. Jak se k tomu jednotlivé strany zastoupené ve sněmovně postavily teď? Opozice podle očekávání – ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 i Starostové jednoznačně pro odklad. Komunisté přesně naopak – žádné další zdržení. A ostatní? Sociální demokraté v sedmi případech (Jan Hamáček, Tomáš Hanzel, Kateřina Valachová, Jaroslav Foldyna, Jan Chvojka, Ondřej Veselý a Lubomír Zaorálek) hlasovali stejně jako komunisté, ostatní čtyři zákonodárci za ČSSD včetně ministra kultury Antonína Staňka se zdrželi. A modrá značka „zdržel se“ je i u všech poslanců SPD a až na jednu výjimku (Jiří Mašek proti odkladu) také u ANO.

Zřejmý rozpor mezi hlasováním rozpočtového výboru z 9. ledna a dnešním rozhodnutím sněmovního pléna (v obou případech měla koalice podobnou většinu) naznačuje, jaké poměry ve vládní koalici panují, přesněji řečeno co konkrétně znamená, že se vláda opírá o komunisty. Zejména někteří poslanci ANO příliš netají, že v celé věci kolem zdanění restitučních náhrad očekávají konečné vyjádření až od Ústavního soudu; odtud také zřejmě vychází souhlas rozpočtového výboru s návrhem posunout účinnost. Když pak o dva týdny později nedovedou svůj krok potvrdit dalším hlasováním, které by nijak nezpochybnilo jejich kladný postoj k celé komunistické předloze, něco jim bránilo to udělat. Těžko zahnat dojem, že to něco byl požadavek KSČM, aby poslanci nepřipustili žádný odklad (předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá z KSČM to vyjádřila celkem jasně: „Já jsem přesvědčena, že k nějakému posunu v tomto dojde i v poslaneckém klubu ANO.“).

Znovu se ukazuje, na jak tenký led se vydá kdokoli, kdo se zaváže k plnění komunistických podmínek. ANO a ČSSD si tento úděl dobrovolně vybraly a u církevních restitucí je asi tolik nebolí. Nejen křesťanský volič těchto formací by ale měl zpozornit nad informací, jak lehce se zákonodárci vládních stran zřekli logické pojistky. Přispěli tak k celkovému dnešnímu „vítězství populismu nad zdravým rozumem a právním státem“, jak celé rozhodnutí sněmovny glosoval generální sekretář České biskupské konference P. Stanislav Přibyl.

Filip Breindl

Reklama