Reklama
 
Blog | Filip Breindl

Dlabat na Halloween

Skoro každý v České republice ví o existenci Halloweenu o posledním říjnovém večeru, zatímco jen 15 procent má povědomí o katolické slavnosti Všech svatých 1. listopadu. Zjištění průzkumu agentury STEM/MARK poměrně dobře zachycuje realitu naší země, v níž se za ochránce křesťanských tradic pokládá politik, který bezelstně na Velký pátek na sociálních sítích ukáže svůj bohatý a masitý oběd.

Vlastně jediným, vcelku příjemným překvapením tak může být právě oněch 15 procent těch, kteří vědí o Všech svatých, což se jeví jako docela dost – je třeba vědět, že STEM/MARK oslovil věkovou skupinu mezi 15 a 59 lety, nikoli tedy seniory, kde by se dalo očekávat větší povědomí o tradičních církevních svátcích, i když kdo ví …

Zajímavé jsou i další výsledky: I když Halloween známe, většinou (53 procent) jsme odpůrci jeho slavení. Toto číslo se ovšem snižuje a zároveň narůstá počet lidí, kteří nacházejí zalíbení v dlabání dýní a maskovaných průvodech. Na řadě křesťanských webů si lze přečíst varování před halloweenskými rituály a tímto večerem jako takovým, což je trochu paradox, protože sám název vychází z All Hallows´Eve, tedy předvečeru Všech svatých. I vzhledem k tomu, že našinec se do nějakých komplikovaných magií příliš nechce pouštět a omezí se zpravidla na světlo probleskující dýní, varovné hlasy možná celou věc přeceňují. V pojetí mnohých končí Vánoce nad dárky Štědrého večera, Velikonoce jsou pondělní pomlázkou a pak tu jsou ty volné dny v červenci nebo na konci září, proč si tedy dělat vrásky s Halloweenem? Ovšemže by bylo hezké, kdyby společnost lépe spojovala to, co slaví, s křesťanstvím, ale těžko toho dosáhnout bojem s jejich pojetím.

Koneckonců žijeme ve svobodné společnosti. Někdo dlabe dýni, někdo dlabe na Halloween.

Filip Breindl

Reklama