Reklama
 
Blog | Filip Breindl

Čilí voliči v Čilé, Praha pod vlivem mýtusů

Napočtvrté přišlo v Česku k volbám do Evropského parlamentu nejvíc voličů. Jejich počet těsně překonal číslo odevzdaných hlasů v letech 2004 a 9, kdy se ještě politickým prostorem nejčastěji neslo „dobře, že jsme u toho“. Vzhledem k tomu, že letošní kampaní dost často znělo „dělají to špatně a my jim to vysvětlíme“, lze celkové výsledky pokládat za poměrně solidní.

Samozřejmě není na místě velebit vysokou účast – není už tak tristní jako posledně, kdy skončila pod 20 procenty, ale stále téměř tři čtvrtiny lidí oprávněných hlasovat jednoduše nepřišly … V Čilé na Rokycansku se ovšem dostavilo 18 z 20 osob na seznamu a pokud se někomu zdá laciný způsob, jak tato obec získala mediální pozornost, ať se podívá i na výsledky – nikdo z Čilé nehlasoval pro extrém KSČM a SPD. Pro obec, se kterou z širší veřejnosti nejčastěji přijdou do styku vodáci na Berounce přenášející lodě přes místní jez, docela slušná vizitka.

V Praze 90 procent oprávněných voličů hlasovat nepřišlo, ale ti, kteří se do volební místnosti dostavili, dali stejně jako v loňských komunálních volbách přednost opozičním stranám – TOP 09 se Starosty, Pirátům a ODS – před hlasitým hnutím ANO. Jeho předsedu a premiéra Andreje Babiše celkové výsledky zjevně nepotěšily a svůj obvyklý slovník obohatil o výraz mýtusy. Ať už si pod ním představuje cokoli, je zjevné, že zejména v Praze se těmto „mýtusům“ daří a červené čepice na jejich potlačení nestačí. V hlavním městě ovšem paběrkoval i zbytek vládní koalice – komunisté skončili hluboko pod pěti procenty a sociální demokracie dokonce pod úrovní už tak prachmizerného celostátního výsledku.

Co ještě volby ukázaly? Že má smysl využít preferenční hlasy, jejichž dopad násobí celková nízká účast. Je to viditelné v případě Alexandra Vondry z ODS nebo favorita dezinformačních médií Hynka Blaška z SPD, ale třeba i u obou úspěšných lidovců, přičemž Michaela Šojdrová zlomila skutečný, ne pouze v Babišově hlavě existující mýtus o tom, že politik otevřeně hovořící o jakémkoli přijímání migrantů si kope vlastní hrob. A jiný mýtus překonala úspěšná kandidátka TOP 09 se Starosty – prohlášení o jasně prounijní orientaci vážně nemusí být politickým hazardem.

Složitější časy pro Evropskou unii s těmito volbami neskončily, ale v řadě detailů lze najít znamení naděje. Teď ještě aby noví europoslanci, tedy ti z demokratické části politického spektra, zůstali čilí jako voliči z vesnice u Berounky.

Filip Breindl

Reklama