Reklama
 
Blog | Filip Breindl

Chvilka pro poznámky o demokracii v zrcadle nastaveném z Letné

Máme silný mandát chtít po vás dialog, prohlásili směrem k premiérovi Andreji Babišovi svolavatelé dnešního shromáždění na pražské Letné. Před naplněnou plání a s její podporou tím vystihli ducha současné doby, v níž směřujeme k připomínce 30. výročí pádu komunistické totality, aniž bychom zcela ztratili postkomunistický přívažek.

Ne všechny požadavky, které z Letné zazněly, působí aktuálně či srozumitelně, zejména pokud jde o odvolání ministryně spravedlnosti Marii Benešovou, ale přímá výzva Babišovi k dialogu míří do černého. Premiér – stejně jako prezident Miloš Zeman – prozatím vycházejí z pevnosti vzájemného spojenectví, které jim teoreticky umožňuje se s nikým o ničem nebavit, je ale otázka, jak dlouho si s tím Babiš bude moci vystačit. Připomeňme, že jednou z podstatných charakteristik hnutí ANO z doby, kdy vstupovalo na politickou scénu, bylo heslo o politických elitách odtržených od životní reality občanů. I když se od té doby mnoho změnilo, značná část členské základny ještě snaží sama sebe přesvědčit o platnosti původních ideálů – ignorovat takové množství oponentů ze strany premiéra jim to právě neulehčí.

Výrok „máme mandát, abyste nám naslouchal“ má také charakter nepříjemného přízemního centru do pokutového území soupeře, který obránci taktak odvrátí na roh a někdy to skončí i vlastním gólem. Stejně tak i teď, kdy Babiš v prvotní reakci neopomněl zmínit, že on zase umí dostat lidi k volebním urnám. Bezvýznamnost počtu letenských demonstrantů proti voličům ANO bývá častým argumentem (například prezidentův mluvčí Ovčáček o této pro něj bezvýznamné akci hovoří tak často, až je to k nevíře, a s tak silnou antipatií, přestože podle něj Babiše Letná posiluje), což stojí za krátké zastavení, po kterém míč skončí v Babišově síti: Že ANO zvítězilo v posledních sněmovních volbách, je nepochybné. Tehdy dosáhlo na nejvyšší voličskou podporu ve své historii, po níž se střídavými úspěchy obráželo další volby – připomeňme vpravdě klausovskou nevýhru v letošních volbách do Evropského parlamentu nebo debakl v senátních volbách 2018. I přitom maximálním výsledku ale pořád platilo, že více než 70 procent voličů pro Babiše nehlasovalo; ANO a ČSSD dohromady získaly méně hlasů než ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostové a nezávislí. Babiš se svou mediální divizí usiluje o vytvoření dojmu maximální veřejné podpory, skutečná čísla ale hovoří trochu jinou řečí, než že by měl od obyvatel Česka podepsaný bianco šek.

I některé další věci se Minářovi a spol. povedly, především jasná odpověď na slova prezidenta Zemana, že mu letenský spolek nedemokraticky upírá jednu z pravomocí – dnes zaznělo, že nikoli pravomoc jako takovou, ale její zneužití v politickém kšeftu. A dále je dobře, že zazněl apel i k opozičním stranám – čísla z roku 2017 ukazují, že o větší politické zpeněžení hlasů je připravil jednak nespravedlivý systém přepočtu hlasů na mandáty, ale přinejmenším v jednom případě také neschopnost dohody o spojenectví.

Zřetelný kapitál Letné tvoří důraz na slušnost bez pokusu zneužít energii desetitisíců, což dnes mohl dobře srovnat biskup Václav Malý, moderátor listopadových shromáždění z roku 1989. Přemýšlíme-li teď v listopadu, co dobrého si vzít z revolučních dnů, letenští pořadatelé se rozhodli právě pro atmosféru slušnosti a klidu i při poměrně silném vyznění svých požadavků. S premiérem nesoutěží o to, zda přivedou na svou akci víc lidí než on k volebním urnám, ale kdyby ano, rozhodně si nevedou špatně (ANO v letošních volbách do Evropského parlamentu získalo půl miliónu hlasů, tedy takové necelé dvě Letné …). Dnes dosáhli například toho, že chce-li Babiš ve výročních dnech revoluce budovat image demokratického politika, nemůže výzvu k dialogu ignorovat a v tom případě ho čeká řada vysvětlování.

Filip Breindl

Reklama