Reklama
 
Blog | Filip Breindl

Vědci o rozumu, prezident o koze

S trochou zpoždění, ale o to pevněji se prezident Miloš Zeman zastal české veřejnosti, kterou vědci nabádají k opatrnosti v soudech, kritickému pohledu na svět a užívání selského rozumu. Poté, co před několika dny nanečisto prostřednictvím svého mluvčího Ovčáčka vyzkoušel účinnost fráze o prohlubování příkopů, ji vytáhl naostro a přidal stále oblíbenější obrat „tak si ty uprchlíky vezměte domů“.

Není sporu o tom, že zrovna akademiky prezident příliš v lásce nemá – některým nemůže zapomenout to, že odmítli poskytnout zázemí svých institucí jeho předvolební kampani, u dalších si dobře pamatuje kritiku Zemanova postupu při jmenování profesorů. Když tedy z tohoto prostředí zaznívá pobídka proti směru podstatné (pro prezidenta možná rozhodující) části veřejného mínění, těžko může zaujmout jiný postoj. Ztratit tak jako tak nemá co – své oponenty na svou stranu dostat nechce a u svých příznivců si jen pomůže, když jim tak hezky kápne do noty.

Zajímavé je, jak malou práci si tentokrát dala hlava státu s argumentací – o hlavní problém, který výzva zmiňuje, totiž manipulaci, kterou část veřejnosti nekriticky podléhá, ani nezavadí a obsáhle polemizuje pouze s jedním z důsledků, jenž z této manipulace vyplývá – společnost podle něj není xenofobní, protože se tu tolik neprosazují otevřeně xenofobní politické strany. Lepší příklad pořekadla o koze a voze snad prezident nemohl předvést – mimochodem politik, jehož text výzvy nabádá, aby nezneužíval cizí neštěstí k hromadění levných politických bodů …

Reklama

Ještě rychleji byl Zeman hotov s řešením – prý spočívá v tom, že si každý signatář výzvy vezme k sobě domů přinejmenším jednoho uprchlíka. Prokáže tím pevnost svých úmyslů a vyloučí podezření z „exhibicionistického pokrytectví“, říká prezident. Není příliš jasné, o řešení jakého problému tu mluví – začnou lidé uvažovat kriticky a ověřovat informace, na jejichž základě formulují své často radikální postoje, když uvidí, že u vědců bydlí uprchlíci? Nebo dokonce samotní uprchlíci přestanou prchat, když jim bude hrozit perspektiva ubytování u českých vědců? A bude třeba ubytovat uprchlíka i při kritice dalších společenských skutečností, aby takový mluvčí prokázal pevnost svých úmyslů?

Prezidentovi lze přiznat kus pravdy, když kritizuje, že lidé, kteří projevují určitou míru znepokojení v souvislosti s migrací, dostávají nálepky xenofobie či rasismu. Podobně se ovšem chová sám – obrat „tak si vezměte uprchlíky domů“ na sdělení „své názory musíme stále znovu konfrontovat s fakty, s vlastním svědomím i obyčejným selským rozumem“ je na úplně stejné, totiž věcně naprosto nepodložené úrovni. Ovšem jak se tomuto častování sluníčky a xenofoby bude ve veřejné debatě dařit, to záleží především na Zemanových oblíbených „dolních deseti miliónech“.

Filip Breindl