Reklama
 
Blog | Filip Breindl

Až vám přijde zaručeně pravdivé video

Stalo se dnes nedlouho po půlnoci – v mé e-mailové schránce přistála zpráva, jejíž autor příliš neplýtval slovy. Do předmětu napsal „německé video zpravodajství“ a stejnou trojicí slov opatřil i vlastní tělo zprávy, která pak už obsahovala jen odkaz na videokanál YouTube. Poměrně rychle se podařilo odhalit nepřesnost i v takto stručném sdělení.

Teď ještě krátce o jistém vnitřním boji – přidat sem onen odkaz, aby si čtenář mohl ověřit, že s ním nemanipuluji, když zároveň mám mnoho důvodů sdílení takové nahrávky považovat za šíření jakési propagandy? Nakonec se rozhoduji, že čtenáři poskytnu dostatek indicií, aby příslušnou nahrávku nalezl sám; bude-li chtít, může si o ni napsat. Tolik úvodní vysvětlení.

Video (bylo mimochodem natočeno už 23. dubna) obsahuje osmiminutový monolog mladé moderátorky v prostředí klasického televizního studia. Vše, včetně vizualizačních pomůcek, budí dojem zpravodajské relace, ve skutečnosti však zní něco mezi komentářem a esejí. Vyvolává to reminiscence na výkony zasloužilých borců komentujících v Televizních novinách Československé televize ekonomickou neudržitelnost západního kapitalismu a výbojnost Severoatlantické aliance. Tehdejší tzv. zpravodajství sloužilo propagandě; zmíněná relace zřejmě, jak se dále ukáže, má podobný cíl, a nejspíš ne náhodou používá i tuto zbraň nenápadné záměny zprávy s názorovým žánrem. Přinejmenším pisatel e-mailu a někteří uživatelé YouTube, kteří zanechali svůj komentář, této záměně podlehli.

Reklama

Těžko někomu zazlívat vlastní názor (v tomto případě jde o spletité tvrzení, podle něhož jsou za současnou uprchlickou krizí v Evropě zájmy něčeho jako zavedení nového finančního pořádku svědčícího oligarchům ze Spojených států, k čemuž je ovšem třeba nejprve evropské státy oslabit, aby tomu nevzdorovaly, a k tomu se dobře hodí uprchlíci ze zemí předtím šikovně destabilizovaných během tzv. Arabského jara  …), ovšem ani komentátor není oprávněn prezentovat jako fakta nepotvrzené, či přímo nepravdivé informace. Takových výroků se vynoří celá řada, pokud divák začne ověřovat. Těžko pak najde například oporu pro tvrzení, že při cestě Saharou umírá více lidí než ve Středozemním moři – je to klidně možné, ale přesná čísla neexistují, takže lze těžko přijmout komentátorčinu výtku „což vám média neřeknou“, mimochodem stále oblíbenější past na lovení čtenářů, kteří se dle svého přesvědčení nechtějí nechat ujařmit mediálním mainstreamem. Žádný zdroj není uveden pro tvrzení, že uprchlíci v Itálii dostanou pas a hotovost a jsou posláni do Německa. Jakýsi migrační průmysl prý inkasuje 10 tisíc eur za jednoho uprchlíka – chybí doklad pro takové tvrzení stejně jako pro údajné svědectví, že přesun běženců po moři probíhá na plavidlech pod vlajkou USA. Přitom právě z něj vychází stěžejní myšlenka celé úvahy o „finanční oligarchii Spojených států“, které jsou posléze bez dlouhých okolků nazvány „nepřítelem“. Na jak vratkých faktických nohou tato konstrukce stojí, prozradí mimoděk samotní autoři videa, když na závěr alibisticky umístí několik odkazů především na použité ilustrační citáty evropských politiků. Nemluvě o několika půvabných grafických zobrazeních, třeba poměrů na americko-mexické hranici – i zkušení matadoři z naší Novy by se mohli něčemu přiučit.

Dobrou nápovědou poslouží i pohled na činnost a vůbec zázemí celé internetové stanice, kterou spustil v německém prostředí poměrně známý příznivce spikleneckých teorií, popírání holokaustu a podobných názorových proudů – také otevření prakticky jakéhokoli dalšího videa dá vcelku přesný obrázek o informační hodnotě zmíněného média. Tedy tomu, kdo má zájem si takový obrázek udělat. Jak nedávno napsali vědci ve své výzvě proti strachu a lhostejnosti – „ověřujme si informace, které utvářejí naše názory – mnohdy stačí několik kliknutí na internetu, abychom odhalili lži, tvářící se jako spolehlivé zpravodajství.“ V tomto případě to opravdu byla záležitost několika kliknutí a přílišnou sofistikovaností nevyniká ani většina dalších mediálních počinů, které si samy dávají nálepku „jenom my vám řekneme pravdu“ a „co vám média tají“.

Filip Breindl